Ev Yapımı Makarna Tarifi


Basit tarifle evinizde kendi hamurunuza şekil verebilirsiniz...

Ev Yapımı Makarna Tarifi

Marco Polo’nun seyahat raporları, makarnayı Çin’de görüp İtalya’ya taşıdığını ele verse de, Arapların bundan yıllar önce öğüttükleri unu hamur hâline getirip haşlayarak yediği ortaya çıksa da, spagettinin kökeni Antik Yunanlılara dayandırılsa da, bugün “makarna” demek, “İtalya” demektir!

Kalınlığı, genişliği, uzunluğu, şekli ve dolgusu ile orijinal İtalyanca adlarıyla dünyayı dolaşan 400’e yakın makarna çeşidi neredeyse hergün soframızda.

Yine de market reyonlarında aradığınızı bulamıyorsanız ya da “O paketlere ne katkı maddeleri katıyorlardır şimdi?” diyorsanız, aşağıdaki basit tarifle evinizde kendi hamurunuza şekil verebilirsiniz.

Malzemeler

  • 1 kilo un
  • 5-6 adet yumurta
  • Tuz

Tuz ilave ettiğiniz 1 kilo unu tezgaha dökerek ortasını açın. Büyüklüğüne göre 5 ya da 6 yumurtayı bu havuza dökerek çatalla hafifçe karıştırmaya başlayın. Unu da yavaş yavaş karışıma yedirerek ele yapışmayacak kıvamda bir hamur oluşturun. Eğer hamur beklediğinizden katı olduysa, bir miktar süt ile istenen formu sağlayabilirsiniz.

Yarım saat kadar beklettiğiniz hamuru, makinanız varsa eşit parçalara bölüp ince bir tabaka elde edinceye dek makinadan geçirin. Şayet aletiniz yok ise oklava ve un yardımıyla yine birkaç milimetrelik tabakalar açın.

Bu süreç boyunca nemli bir bezle açtığınız hamurların üstünü kapatmanız, çok çabuk kuruyan makarnayı koruyacaktır.

Kesme işleminde herkesçe bilinen en kolay yöntem, açtığınız hamuru rulo hâline getirip öyle kesmektir. Burada da kalınlığına göre ister linguine, tagliatelle, spaghetti; ister fettucine, pappardelle, lasagna yapın, nasıl olsa şef sizsiniz!

Kestikten sonra üzerine un döküp kısa bir süre bekletmeniz gereken makarna, pişirmesi en kolay yemek olarak kabul görse de, el emeği açtığınız bu hamurları en leziz şekilde hazırlamak için de dikkat etmeniz gereken önemli noktalar vardır.

Bunlardan ilki su seviyesini iyi ayarlamaktır. Fazla su, taşmaya sebep olabileceği gibi az su da makarnanın tencereye yapışmasına yol açabilir. Genel anlamda formüle dökülen sayılar ise 100 gram makarna için 1 litre su kullanmak üzerinedir.

Su iyice kaynadıktan sonra önce tuzu ekleyip sonra makarnayı atmalısınız. Bu konuda belki de en yaygın yanlış bilgi makarna suyuna yapışmayı önlemek için yağ katma mecburiyetidir. Halbuki makarna pişirilirken yağ ilavesine ihtiyaç yoktur. Zira birkaç dakikada bir karıştırarak makarnaların birbirine yapışmasını önleyebilirsiniz. Üstelik bu sayede, yağın makarna yüzeyini kayganlaştırıp sos tutma özelliğini kaybetmesini de önlemiş olursunuz.

Ev yapımı taze makarnanızı “al dente” yani  İtalyan usulü, biraz dişe gelir dirilikte pişirmek istiyorsanız 2-3 dakika, daha yumuşak seviyorsanız 4-5 dk yeterli olacaktır. Marketlerden aldığımız hazır makarnalar elbette bundan farklı olarak 2-3 kat fazla sürede pişmekte.

Pişirmenin ardından, yine çok sık yapılan hataya düşmeden, makarnayı soğuk suda yıkamadan servis etmeniz gerekir. Nitekim bu da nişasta ile birlikte akıp giden lezzetin ardından, makarnanın sos tutma kabiliyetini zora koşan hamlelerden.

Son olarak, süzdüğünüz makarna suyundan birkaç kaşık saklamanız ve sosa ilave etmenizi tavsiye ederim. Böylece sos makarna ile daha da kaynaşıp lezzet kazanıyor.

Fotoğraflarda görebilceğiniz lezzet yandaşı, tercihen mevsim mantarlarının baş rolde olduğu, süt ve sarımsakla karıştırılmış gorgonzola ya da cambozola peynirli, bol yeşillikli enfes bir tarif.

Et, ot ve deniz mahsülleri deryasından eşleşecek malzemeler ile sayısız sos çıkarmak mümkün. Ve inanın hepsi de makarna ile muhteşem bir uyum içinde.

Linguini vongole, penne arabiata, karidesli pappardelle, dana dilli tagliatelle, ebegümeci ya da ıspanaklı tortelloni ve dahası...

Tüm bunların arasından cesaret ve yaratıcılıkla kendi tarifinizi yaratmak sizlere kalmış...

Ağız tadınız ve keyfiniz bol olsun...


Bu Yazıyı Paylaş


İlginizi Çekebilir


Kıymalı Su Böreği Tarifi

Diyet bozduracak nefis bir kıymalı su böreği tarifi...

Adana Usulü İçli Köfte Tarifi

Emeği saatler, yemesi saniyeler süren nefis bir içli köfte tarifi!