Dünyanın En Büyük Balık Pazarı Tsukiji’de Bir Sabah


Tokyo'da 500'e yakın deniz ürünü çeşidiyle içerisinde kaybolacağınız tarihi bir okyanus özeti...

Dünyanın En Büyük Balık Pazarı Tsukiji’de Bir Sabah

Siz yukarıda “sabah” dediğime bakmayın. Zira küçük bir grup lezzet düşkünü olarak saat 03.00’te uyanıp birer zombi edasıyla Tsukiji’nin kapısına dayandığımızda, içerideki 1000’i aşkın toptancı çoktan arı gibi çalışmaya başlamış, öyle boydan öyle sesin nasıl çıkabildiğine hayret edeceğiniz Japon abiler mezatı başlatan yüksek naralarla giriş yapmış, restoranına en iyi malzemeyi seçmek için ava çıkan şefler, çoktan el fenerleriyle dev ton balıklarının solungaçlarını yakın markaja almaya başlamıştı...

Kökleri Edo Dönemi’ne dayanan, 1923’te büyük Kanto depremi ile yıkılıp mevcut yerine taşınararak tarihe tanıklık eden bu inanılmaz pazar, günde 1600 tonun üzerinde ürün satışına sahne oluyor. Pazarın girişinde hoş bir tapınak mevcut. Balıkçılar her sabah işlerinin aynı bereketle geçmesini dileyip ardından tezgâhlara sıralanıyor. Straforlar ve vızır vızır arabalarla dolu 223.000 m2’lik alan devlet içinde devlet gibi. Kaybolsanız, bir daha da çıkamazsınız!

Balıklar, yosunlar, ahtapotlar, deniz tarakları, deniz kestaneleri, midye çeşitleri, kabuklular ve ismini daha önce hiç duymadığınız 500’e yakın deniz ürünü.. Her gün 40.000’i aşkın ziyaretçinin ve alıcının beğenisine sunuluyor.

Dünyanın en büyüğü olma sıfatını hak eden Tsukiji’ye ikinci gidişimde de yanımda sektörden biri vardı, şef Hiro Sato. Böylece yalnızca müşterilere açık olan özel bölümlere de girip satışları yakından takip edebilme şansım oldu.

20 kuşaktır geleneksel olarak devam ettiği söylenen ton balığı açık artırmaları, taze ve dondurulmuş olarak iki bölümde yapılıyor. Açık artırmayı yönetenlerin kendilerine has şarkıları, naraları, dansları, arada bir sert çıkışları, bağırışları öyle bir hız içerisinde gerçekleşiyor ki, bu enteresan gösteriyi kafamda, müşterilerle nasıl anlaştıkları konusundaki dev soru işaretiyle ve büyük ilgiyle izledim!

Ton balıklarında kaliteyi anlamak için kuyruk kısmından bir kesit açılıyor. Ellerinde fenerle bu bölgeyi inceleyen alıcılar da etin rengine, yağ derecesine ve dağılımına bakarak tüm paralarını ortaya koyuyor. Rekor, 2013’te 1.76milyon dolara alıcı bulan 489 kiloluk orkinosta!

Gezi esnasında atıştırmalık olarak "tuna tartare hand roll” yapılırken harç niyetine kullanılan, kılçık aralarındaki kadifemsi eti sıyırdıktan sonra, hayatımda ilk kez sabahın 05.00’inde kahvaltı niyetine mega istiridye de yemiş oldum!

Tsukiji, özellikle de benim gibi Japon mutfağı hayranı olan dostların “Ölmeden Önce Yapılacaklar Listesi”ne üst sıralardan girmesi gereken çok özel bir deneyim. Ertelenen programla birlikte, 2018’in sonlarına doğru yeni yerine taşınacağı söylenen pazarın bu nostaljik demleri için elinizi çabuk tutmanızı öneririm!

Ağız tadınız ve keyfiniz bol olsun...

5 Chome-2-1 Tsukiji, Chūō, Tokyo 104-0045, Japonya
+81 3-3542-1111


Bu Yazıyı Paylaş


İlginizi Çekebilir


Denizlerin Afrodizyağı İstiridye Ritüeli

Taze istiridye nasıl anlaşılır, nasıl kabuğundan ayırıp yemek gerekir? İşte size yardımcı olacak birkaç ipucu...

Dumansız Bir Dünya ve Puro

Bana göre puro dostsuz, içkisiz, zamansız ve her yerde içilmez