Hazır yufka çıktı, mertlik bozuldu!
Market raflarında aceleci alıcısını bekleyen yufkalarla yapılmış böreklerden haz almayan, bir ben değilim sanırım...
Benim için börek, eskiden rahmetli annemin, şimdilerde de eşimin bin bir emekle açtığı, fırından nar gibi koca bir tepsiyle çıkıp kokusu ve tadıyla aileyi aynı sofra etrafında birleştiren, kıymetli bir geleneğimizdir.
Onlarca börek çeşidi arasında, su böreği denince aklıma hemen İstanbul’da yılların et lokantası Beyti’nin el açması peynirli su böreği gelse de, kıymalı su böreğinin de gönlümde yeri ayrıdır!
Kalabalık bir Pazar kahvaltısında, damağımıza mutluluk konduran fotoğraftaki tepsinin tarifi sevgili dostum Hilal Tayfun’dan (@patliycannn), yapması sevgili baldızım Figen’den, yemesi de bizden oldu!
Malzemeler
İç harcı için
- 500 g dana kıyma
- 1 demet maydanoz
- 3 yk sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
Hamuru için
- 6 yumurta
- Alabildiği kadar un
- 2 yk sıvı yağ
- Tuz
- Ek olarak 200 g tereyağ
Yapılışı
- Öncelikle hamur için yumurta, yağ ve tuzu kaba koyup poğaça hamurundan biraz daha sert olacak kadar unu azar azar ekleyerek iyice yoğurun.
- Hamuru 12 eşit parçaya bölüp bezeleri yuvarladıktan sonra üstünü nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin.
- Bu esnada kıymayı yağda kavurun ve baharatlarını ilave edin. Maydanozları ise ince ince kıyıp daha sonra kullanmak üzere kenarda bekletin.
- Bezeleri un serdiğini yüzeyde, olabildiğince ince açın. Birbirilerine yapışmaması için aralarına yağlı kâğıt koyabilirsiniz.
- Derin bir tencereye kaynamış su koyup tuz ekleyin. Hemen yanına da soğuk su dolu bir tencere hazırlayın.
- Tereyağını eritin ve tepsinizin tabanını bir miktar yağlayın.
- Tepsiye ilk hamuru pişirmeden yerleştirin ve üzerine fırça ile tereyağı sürün.
- İkinci hamuru alıp kaynayan suya atın, yarım dakika bekleyip süzgeç yardımıyla alın ve hemen yanındaki soğuk suyun içerisinde daldırın. Ardından elinizle nazikçe süzüp tepsiye kırışık şekilde yerleştirin ve üzerine yine tereyağı sürün. Bu işlemi 6. kata kadar tekrar edin. Burada dikkat edilmesi gereken püf noktası, soğuk suyun gerektiği yerde değiştirilmesidir. Nitekim kaynar hamurlarla ısınan su, bir sonraki hamur için etkili olmayacak ve hamurunuz parçalanacaktır.
- 6. kat tamamlandığında kıymalı harcı ekleyin ve kıyılmış maydanozu serpiştirin.
- 7. katı tabandaki gibi çiğ olarak yerleştirip tereyağı sürün.
- Geri kalan katların her biri için aynı haşlama, soğutma ve yağlama adımlarını takip edin. Bu periyotta sıcak suyunuzu da yenilerseniz yine hamur kalitesi için faydalı olacaktır.
- Son hamuru yerleştirip yağladıktan sonra birkaç yerden çizik atıp 180 derecelik fırına vererek üstü kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun sevgili dostlar!