Gözüm kapalı tercih ettiğim bir isim
Uzak Doğu’ya yolunuz düşer de, sağda solda süslü ambiyansı ve çubuklarıyla misafirleri cezbeden amatör Çin lokantalarının ardından gerçek bir deneyim yaşamak isterseniz, önereceğim ilk isim Lei Garden olur.
Yemeğin fabrikalılaştırılması ve şubeler arası sürdürülebilir kalitenin sekteye uğraması sebebiyle açıkçası restoran zincirlerine karşı hep temkinli yaklaşmışımdır. Ancak Lei Garden, bugüne dek denediğim her restoranında damağımı aynı ölçüde şımartmayı başardığından, gözüm kapalı tercih ettiğim bir isim hâline geldi.
1973’te kurulan ve kökleri Michelin yıldızlı Hong Kong restoranına dayanan Lei Garden’ın Çin, Macau ve Singapur’da da şubeleri bulunuyor. Klâsik Çin mutfağını konu alan restoranın en gözde lezzetleri ise dim-sum çeşitleri, kendi özel çiftliklerinde yetiştirdikleri Pekin ördeği ve Alaska kral yengeci.
Singapur’da, ünü sınırları aşmış, alışveriş tutkunlarının başını döndüren Orchard Caddesi’ndeki ilk şubesi, iş yemekleri için sık sık özel localarını ziyaret ettiğim bir yerdi. Kalitesini hiç bozmamış yemekler bir yana, bu restoranın en keyifli yanı ise açık terasında, kavurucu sıcağı kovalayan klimanın altında püfür püfür bir puro keyfi yapabilmekti.
Ne yazık ki geçtiğimiz yıl, 25 senelik bu hoş restoranı kapatıp “dim-sum” sevdalılarını üzen Lei Garden, Singapur’daki macerasına Chijmes’deki sade ve eskiye nazaran daha geniş ikinci mekânında devam ediyor.
Restoranın müşteri profili daha çok yerlilerden, sunduğu yemekler de başarılı yöresel tatlardan oluştuğundan, Lei Garden için bir bakıma şık bir esnaf lokantası, diyebiliriz.
Oldukça ferah ve rahat bir ortam sunan restoranın girişinde dev bir akvaryum mevcut. İçerisinden az sonra tadına bakacağınız balıkları ve yengeçleri seçebiliyorsunuz.
Masanıza geçtiğinizde ise klasik bir Uzak Doğu sofrasında olacağı üzere, iki farklı set ile karşılaşıyorsunuz. Bu durumda resimde de görebileceğiniz gibi sağdaki üçlü masanın ortasına getirilen yemekleri tabağınıza aldığınız, tabağınıza yakın zıt renkli çubuk ise yemeğinizi yediğiniz servis olacaktır.
Lei Garden halk arasında daha çok dim-sum’ları ile ünlü. Bambu kaplar içerisinde buharda pişirilen ve “çin mantısı” olarak anılan “dumpling”lerden deniz ürünü ile doldurulmuş olanlar gayet başarılı olsa da, benim restorana geliş amacım daha çok enfes Pekin ördeği ve Alaska yengeçleri.
Mandarin mutfağının milli gururu ve seçkin yemeği olan meşhur Pekin ördeğinin derisi, eti ve kemikleri için farklı servis şekilleri var.
Lei Garden’ın da yaptığı gibi derisi için en yaygın ve lezzetli yöntem, öncelikle ballı özel bir karışımla ördeği fırına sürüp üstünü olabildiğince çıtır hâle getirmek. Ardından ise hiç et kalmayacak şekilde ustalıkla incecik deriyi kesip bunu küçük kreplerin içerisinde servis etmek.
Thai yemeklerinin vazgeçilmez partneri tatlı siyah soya sosu ve taze soğan ile getirilen bu mini krepler dışı yumuşacık, içi çıtır çıtır tam bir lezzet bombası.
Derisi masanızda servis edilen ördeğin etine sıra geldiğinde, mutfakta kuşbaşı şeklinde ufak ufak doğranan fırınlanmış et, bu kez mevsim sebzeleriyle harmanlanıp wok tavada çevriliyor. Nitekim çıtır deri için yapılan fırınlama işleminde et henüz tam pişmemiş oluyor.
Bu nefis yemek için masada çatal bıçak servisi yok. Çünkü burada ördekle birlikte gelen iceberg marullar kaşık vazifesi görmekte. Yani adab-ı muhaşereti bir kenara bırakarak, marulunuzu tabağa daldırıp ördek etini usulüne göre elle yemeniz gerekiyor.
Az malzemeden bol lezzet çıkabileceğini çok kez görmüşümdür. Ancak içlerinde en iyisi diyebileceğim örneklerden biri kesinlikle Lei Garden’ın buharda pişmiş Alaska kral yengeci.
Yemekten önce masanızda canlı bir şekilde sergilenen yengeç, buharda piştikten sonra yalnızca özel Çin şarabı ve yumurta beyazından yapılmış sosla buluşuyor. Fotoğrafta sanki pirinç algısı yaratan yumuşacık et de böylece nefis bir aroma kazanmış oluyor.
Bazılarının tadını ıstakoza benzettiği kral yengeç, oldukça etli ve lezzetli bir deniz canlısı. Bu konuda tüm dünyaya ün salmış isim ise elbette ki Miami’de 1913’ten beri ailecek yengece gönül vermiş olan Joe’s Stone Crab. Özellikle ızgaraları ve yengeç köfteleriyle kalbimi çalmış olan bu Amerikalının aksine, Lei Garden sosu ve pişirme yöntemiyle adeta ilik gibi bir yengeç bacağı sunduğundan aslen bambaşka bir kategoriye girmekte.
Bu kategoride yıllardır hiç tereddüt etmeden önereceğim bir marka olmayı başarmış Lei Garden, servisteki saygı, özen ve titizlikle de taktir edilesi bir profilde.
Olası bir Uzak Doğu seyahatinizde, klâsikleşmiş Çin lezzetlerini tatmak için listeye dahil etmeniz gereken Lei Garden’ın, söz konusu Pekin ördeği ise tavsiye edebileceğim bir diğer alternatifi ise “Asya’nın En İyi 50 Restoranı” listesine girmiş Imperial Treasure Super Peking Duck.
“Peki Türkiye’de Pekin ördeğini bu ritüele en yakın yapan kim?” diye sorarsanız da cevabım İstanbul’daki Shangri-La otelin Çin restoranı Shang Palace olacaktır.
Ağız tadınız ve keyfiniz bol olsun...
Lei Garden
#01-24 Chijimes, 30 Victoria Street
Singapur
+65 6339 3822
Bu Yazıyı Paylaş
El arabasında tavuk satarken kendisini Michelin rehberinde bulan "Hawker Chan"ın lezzet dolu öyküsü...
Waku Ghin’de asıl malzemeler konuşuyor